Внос, търговия, монтаж, гаранционно и
следгаранционно обслужване на автомобилни
газови уредби за пропан-бутан ( LPG) и метан (CNG)

Секуенциални системи

Системата "sequential" е последно поколение метанова (CNG) и пропан-бутанова (LPG) инжекционна система . Тя е ефективна и осигурява оптимални резултати при шофиране . Принципът на работа системата е модифициране времето за впръскване на оригиналните бензинови инжектори във време за впръскване на съответните газови инжектори. Оптимизират се консумацията и вредните емисии. Системата е свързана с OBD система (On Board Diagnosis) на автомобила. OBD реагира, ако някой компонент на автомобила, свързан с вредните емисии не функционира правилно. В случай, че възникне проблем комутаторът информира ( чрез звукова и светлинна индикация), докато в оторизиран сервиз се отстрани проблема.

Инструкции за настройка на EVO 01

EN-TRAINING EVO01 rev06 /за да отворите файла ви е необходим инсталиран Adobe Reader/

Редуктор за пропан-бутан (LPG) SEQUENTIAL

Редукторът за пропан-бутан е с една степен. Той е проектиран да осигурява на изхода налягане по-високо от налягането в двигателя. Използва се охлаждителната система на двигателя за загряване и изпарява не на газта вътре в редуктора. Електромагнитен клапан и филтър са инсталирани на входа на редуктора. Температурен сензор и два предпазни клапана са вградени в корпуса на редуктора.

Редуктор за метан (CNG) SEQUENTIAL

Редукторът за метан е с две степени. Има вътрешна тръба свързана към охлаждането на двигателя. Електромагнитен клапан и филтър са инсталирани на входа на редуктора . Температурен сензор и два предпазни клапана са вградени в корпуса на редуктора.

Електронно контролно устройство (ECU) SEQUENTIAL

Свързано е паралелно на бензиновото контролно устройство . Времето на бензиновите инжектори се трансформира чрез контролното устройство във време на газовите инжектори , Това оптимизира работата и консумацията на гориво . При преобразуване на газ се настройват базовите параметри . Предварително се избира типа ламбда сонда и сензори. Контролното устройство записва всички възможни аномалии ( информацията се разчита и се възстановява първоначалното състояние по време на сервизно обслужване).

Инжектори

Инжекторите на системата SEQUENTIAL подават газ към всеки цилиндър. Тази функция се изпълнява от отделни (самостоятелни) инжектори , които получав ат ел.сигнал от контролното устройство. Този сигнал позволява на системата да калибрира количеството газ, което се инжектира във всеки цилиндър във фазата на всмукване и контролира спирането.

Комутатор
Този малък електронен модул се инсталира на арматурното табло на удобно за шофьора място . Ключът има две позиции – газ и бензин със съответни два светодиода за индикация. Жълтият светодиод свети при работа на газ, а червения свети при работа на бензин. Информация за количеството газ в бутилката дават 4 зелени светодиода (1/4; 1/2; 3/4 и 4/4) и един червен за резерва. При аномалии в системата червения светодиод за бензина започва да присветва.

Вход за партньори:
Потребителско име:

Парола:
Вашето мнение е важно за нас! Моля, попълнете нашата анкета.